scroll

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Θάλαμος αερίων το Σύνταγμα


Αναίτια και αλόγιστη χρήση χημικών από την αστυνομία - Εκκενώνονται ξενοδοχεία

Με εκτεταμένη χρήση χημικών, χωρίς καν να προκληθούν, οι αστυνομικοί επιχειρούν να «πνίξουν» τις ειρηνικές διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών ενάντια στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα προσθέσει δυσβάσταχτα βάρη στην πλειονότητα του ελληνικού λαού.

Η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας έγινε και πάλι αποπνικτική αλλά παρά την έκρυθμη κατάσταση και τα επεισόδια, τα περισσότερα από τα μέλη του κινήματος των Αγανακτισμένων παρέμειναν στην πλατεία, υποχωρώντας- προσωρινά- στο κάτω μέρος, και στις οδούς Μητροπόλεως και Φιλελλήνων. Εστίες έντασης υπάρχουν και στους γύρω δρόμους, στη Μητροπόλεως, την Καραγεώργη Σερβίας και την Πανεπιστημίου.

Νωρίτερα, κουκουλοφόροι εφόρμησαν από τη Γεωργίου Α' εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με τη ρίψη δακρυγόνων για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν στις 9.00 το πρωί, όταν περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Βασ. Σοφίας, στο ύψος του Ευαγγελισμού, αρνούμενοι να απομακρυνθούν, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Στόχος τους ήταν να εμποδιστεί η πρόσβαση των βουλευτών στη Βουλή για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Από νωρίς η αστυνομία έχει αποκλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στο Σύνταγμα, με σκοπό να διευκολύνει τη διέλευση των αυτοκινήτων των βουλευτών προς το κοινοβούλιο.

Ένταση δημιουργήθηκε γύρω στις 10.00 και στη λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου, στο ύψος του Καλλιμάρμαρου, όταν κι εκεί περίπου 100 διαδηλωτές επιχείρησαν να κλείσουν τη δίοδο προς τη Βουλή. Στις φλόγες τυλίχθηκαν κάδοι απορριμμάτων, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και τελικά οι διαδηλωτές υποχώρησαν προς της Βασ. Όλγας. 

Από τα επεισόδια που έγιναν μεταξύ Αγανακτισμένων και αστυνομίας στο ύψος του Ευαγγελισμού, αλλά και στο Καλλιμάρμαρο, τραυματίστηκαν οχτώ άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία. Δεκάδες πολίτες αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

«Να σταματήσει ο χημικός πόλεμος στο Σύνταγμα»

Τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση στην πλατεία Συντάγματος καταλόγισε το ΚΚΕ δια του Θανάση Παφίλη, στο περιθώριο της συζήτησης για το μεσοπρόθεσμο.

«Να σταματήσει ο χημικός πόλεμος στο Σύνταγμα» τόνισε και από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι τα χημικά απευθύνονται σε πολίτες με φανερά πρόσωπα αφού δεν υπάρχουν έξω κουκουλοφόροι.

«Είναι ομόθυμη η επιθυμία της Βουλής για ψυχραιμία», σχολίασε παρεμβαίνοντας ο Φίλιππος Πετσάλνικος αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους.

«Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας ξεπέρασε κάθε όριο λογικής. Ελάχιστοι κουκουλοφόροι, μπροστά στα μάτια της Αστυνομίας, μετέτρεψαν την πλατεία Συντάγματος σε βομβαρδισμένη περιοχή. Η ολιγωρία της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι εξοργιστική» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας. 

Σε ανακοίνωσή του για τις συγκεντρώσεις, ο ΛΑΟΣ επισημαίνει ότι «Οι συγκεντρώσεις ήταν κατώτερες του αναμενομένου, είτε από την πολυήμερη κόπωση, είτε από τον φόβο των κουκουλοφόρων. Κάποιοι αγνόησαν την πλατεία. Κάποιοι έπιασαν τα μηνύματά της. Είναι σίγουρο ότι και η πλατεία έχει βγάλει τα δικά της συμπεράσματα. Εχθρός μπορεί να είναι ένα μέρος του πολιτικού κόσμου, όχι όμως και η ίδια κοινωνία, μέλη της οποίας είναι οι αγανακτισμένοι».


Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τα Σύνταγμα: