scroll

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Ο θρυλικός ”SCARFACE” των Αλ Πατσίνο -Μπράιαν Ντε Πάλμα γιορτάσε 28 χρόνια επιτυχίας



Το πρωταγωνιστικό cast της θρυλικής ταινίας του Μπάιαν Ντέ Πάλμα, ”’Scarface” επανένωθηκε αυτές τις ημέρες στο Λός Άντζελες για τις ανάγκες  της κυκλοφορίας του εκπληκτικού αυτού φίλμ σε ”blue ray”....

Το φίλμ  που βγήκε στις οθόνες το ’83  σε σενάριο Όλιβερ ‘Στόουν, σκηνοθεσία με την υπογραφή του Ντε Πάλμα και πρωταγωνιστές τους Αl Pacino,Steven Bauer, Robert LoggiaF. Murray Abraham, Michelle Pfeiffer άφησε εποχή με την ιστορία του κουβανού λαθρομετανάστη Τόνυ Μοντάνα που από πάμφτωχος στην Κούβα έγινε ένας απο τους μεγαλύτερους λαθρεμπόρους ναρκωτικών στο Μαιάμι την περίοδο που στις ΗΠΑ έγινε το μεγάλο μπαμ με την εισαγωγή κοκαίνης απο το Μεξικό και την Κολομβία.
Η πλοκή του “Scarface”  ουσιαστικά στηρίζεται  γύρω από τον νεαρό ποινικό κρατούμενο Tony Montana , ο οποίος φτάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του  ”Mariel Boatlift”, της μαζικής εξόδου δηλαδη πάνω  από 125.000 πρόσφύγων στους οποίους επέτρεψε ο Φιντέλ Κάστρο να φύγουν απο την Κούβα.
Ο ηγέτης της Κούβας μαζί με την μαζική έξοδο των Κουβανών προσφύγων απελεύθέρωσε και αρκετές χιλιάδες βίαιους κρατουμένους απο τις φυλακές της Κούβας που τους έστειλε στο  Μαιάμι των ΗΠΑ απο το  ”Mariel Harbor”.
Ο Ντε Πάλμα γύρισε με  μοναδικό τρόπο για την εποχή ένα γκαγκστερικό φίλμ όπως το ”Scarface”, σχεδόν όλοι οι ηθοποιοί στους πρώτους και τους δέυτερους ρόλους της διανομής έιναι μοναδικοί, αλλά αυτό που ξεχωρίζει στην ταινία έιναι η καθηλωτική ερμηνέια του Άλ Πατσίνο στον ρόλο του  Τόνυ Μοντάνα.
Ο Πατσίνο έπλασε μοναδικά στο φίλμ την άνοδο και την πτώση του  Κουβανού γκάγκστερ  Μοντάνα  σε σημέιο οι σκηνές, το σενάριο και οι διάλογοι της ταινίας να διδάσκονται ως μαθήματα στις αμερικανικές δραματικές και κινηματογραφικές σχολές.
(Το φίλμ έμεινε στην ιστορία για την εκπληκτική κουβανική εκφορά του αμερικανικού λόγου από τον Άλ Πάτσίνο ενώ ο Roger Ebert έγραψε στην κριτική του στους Ταίμς της Νέας Υόρκης ότι δεν βλέπουμε στην ταινία τα συνήθη χολυγουντιανά γκαγκστερικά κλισέ αλλά παρακολουθούμε ανθρώπους που έιναι πράγματι εγκληματίες!  )
Η ταινία παρότι ρημέικ της ομότιτλης ταινίας του  Howard Hawks (scarface-1932 ) κατόρθωσε όχι μόνο να έιναι καλύτερη απο την πρώτη, αλλά δημιούργησε και μια τεράστια κουλτούρα γύρω απο το όνομά της.
Για τους νεαρούς  Κουβανούς και  Μεξικανούς μετάναστες που εισβάλουν συνεχώς λαθράια απο τα σύνορα των ΗΠΑ το αμερικάνικο όνειρο που έζησε ο Μοντάνα  έγινε σημέιο αναφοράς τους σχεδόν τρέις δεκαετίες μετά και δεν έχουν κανέναν δισταγμό να πάρουν το οποιοδήποτε κόστος για να το ζήσουν.
Οι νεαροί γκάγκστερς  μέλη των ισπανόφωνων συμμοριών του Λός Άντζελες, μεγαλώνουν πάντα με  μια αφίσα με το σκληρό- κυνικό πρόσωπο του Μοντάνα στο δωματιό τους, ενώ υιοθέτησαν αμέσως στο εμπόριο των ναρκωτικών την  ”αργκό” του Μοντάνα.
ΑΚΌΜΗ και η μουσική σχολή του αμερικανικού χίπ-χόπ  δεν έχει μέινει ανεπηρέαστη απο το ”Scarface” με τους τραγουδιστές της γκάνγκστα ράπ να γράφουν συνεχώς στιχους  και τραγούδια εμπνευσμένα απο την σλάνγκ του φίλμ του Ντε Πάλμα.
 TO 2003 το album “Def Jam Recordings Present Music Inspired by Scarface,” μια συλλογή τραγουδιών απο τον Jay-Z,τους N.W.A, τον Ice Cube και τον Grandmaster Flash,ήταν η πρώτη απόπειρα των τραγουδιστών της χίπ χόπ να δείξουν τις μουσικές αναφορές τους στην θρυλική ταινία.
Το άλμπουμ πού έσπευσα αμέσως τότε να  αγοράσω, έχει αρκετά καλά κομμάτια και φυσικά αρκετούς διαλόγους απο το φίλμ.
ΣΤΗΝ 28η επέτειο από την δημιουργία του ” SCARFACE” σχεδόν όλοι όσοι πρωταγωνίστησαν στην ταινία βρέθηκαν σε μια εκδηλωση στο Λός Άντζελες για να γιορτάσουν την έκδοση του φίλμ σε” blue ray”, ενώ ράπερς όπως ο Λού- Ντα -Κρίς έδωσαν συναυλία  χίπ χόπ αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την πολιτιστική αλληλεπίδραση μεταξύ μουσικής και κινηματογράφου.