scroll

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

34 Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, που επέστρεψε στο φυσικό του χώρο, και με την παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανθρώπων των γραμμάτων, του πνεύματος και της τέχνης και δημοσιογράφων εγκαινιάστηκε το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης από την Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, το βράδυ του Σαββάτου, 6 Ιουνίου, στην παραλία του Λευκού Πύργου, στο χώρο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Βιβλίου ( εξέδρα – Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου)
«Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ και εγκαινιάζω φέτος το 34ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το οποίο θεωρώ ότι είναι μία πνευματική εκδήλωση και ως τέτοιο πρέπει να το τιμούμε. Εκτός από την δυνατότητα που δίνει στους επισκέπτες να ενημερωθούν για τις νέες και παλαιότερες εκδόσεις πλαισιώνεται και από ένα σύνολο πολιτιστικών εκδηλώσεων που είναι πολύ σημαντικές. Οφείλουμε να το προστατεύσουμε και να το βοηθήσουμε να αναπτυχθεί, γιατί είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης» τόνισε η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, εγκαινιάζοντας το Φεστιβάλ Βιβλίου.
Ο Αγιασμός τελέστηκε από τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ Άνθιμο ο οποίος στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αυτός ο θεσμός είναι ένα έργο πολιτισμού και προσφοράς στον άνθρωπο και μας κρατά πάντα σε επαφή με τα γράμματα και την ανθρώπινη σοφία. Όλα όσα γίνονται την περίοδο αυτή μας έχουν θέσει σε μεγάλη δοκιμασία, έχουμε πολλές σκέψεις, πολλές απογοητεύσεις. Να βοηθήσει ο Θεός να υπάρχουν λύσεις τελικές και δίκαιες και προπάντων για τη συνέχιση της ειρήνης και της προκοπής τους λαού μας αλλά και των άλλων λαών.»
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας κ. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, κατά την τελετή των εγκαινίων του Φεστιβάλ μεταξύ άλλων ανέφερε: «Με αγάπη για το βιβλίο αλλά και με γούρι το μπουρίνι ξεκινά το 34ο Φεστιβάλ Βιβλίου. Είμαστε χαρούμενοι και αισιόδοξοι που μετά από 34 χρόνια ανταμώνουμε πάλι σ αυτόν τον χώρο. Από το 1982, σ αυτήν την παραλιακή λεωφόρο το βιβλίο δίνει το ετήσιο ραντεβού του μέσα από διάφορες αντιξοότητες αλλά πάντα με την αγάπη των επισκεπτών. Είμαστε βέβαιοι ότι και φέτος οι Θεσσαλονικείς και όχι μόνο θα ξεναγηθούν στα καλαίσθητα περίπτερα του Φεστιβάλ, θα προμηθευτούν τα βιβλία τους και θα συμμετάσχουν στο πλήθος των παράλληλων εκδηλώσεων.»
Στο χαιρετισμό του, ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης τόνισε χαρακτηριστικά : «Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι μια από τις πιο χαρούμενες στιγμές της πόλης. Ένας θεσμός που άντεξε στον χρόνο γιατί είναι ένας πνευματικός θεσμός. Τη σημερινή εποχή έχουμε ανάγκη από περίσκεψη, από στοχασμό και από την ανάγκη να στραφούμε σ αυτόν τον ανεξάντλητο πλούτο, τον περιφρονημένο, το βιβλίο. Και επειδή αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρα θέματα, το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει «όπλο» σ αυτήν την προσπάθεια.»
Στο χαιρετισμό του, ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ και Επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης αφού συνεχάρη τον Μπάμπη Μπαρμπουνάκη και για τον «προσωπικό του αγώνα για να κρατήσει το θεσμό», όπως επισήμανε, αναφερόμενος στο Φεστιβάλ Βιβλίου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Από το γεγονός και μόνο ότι αυτός ο θεσμός κράτησε 34 χρόνια δείχνει τις στερεές βάσεις πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί και την αγάπη των θεσσαλονικέων. Ένα δυνατός λαός, ανεξάρτητα από τις δύσκολες οικονομικές περιόδους που μπορεί να περνάει κατά καιρού, παύει να είναι δυνατός μόνο όταν λείπει η πνευματική καλλιέργεια».
Η Χριστίνα Ταχιάου, Βουλευτής στο ΠΟΤΑΜΙ, στο χαιρετισμό της τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι εκδότες αντέχουν παρά τις αντιξοότητες και ο κόσμος αγαπάει το Φεστιβάλ Βιβλίου. Είναι μέρος της πόλης μας. Και το Φεστιβάλ, και το βιβλίο και το μπουρίνι…. Χαίρομαι που γύρισε στο χώρο του. Είναι υπέροχα»
Η Βούλα Πατουλίδη, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, ανάφερε χαρακτηριστικά: «Ο μόνος θησαυρός που δεν μπορεί να εκποιηθεί είναι η γνώση. Δεν μπορεί να σου την κλέψει κανένας. Η δύναμή της μπορεί να σε βγάλει από αδιέξοδα. Ως γονείς οφείλουμε να αγοράζουμε βιβλία για να μας βλέπουν τα παιδιά για να τα αγαπήσουν και αυτά».
Στα εγκαίνια μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρώην Νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο π. Υπουργός κ. Στέλιος Παπαθεμελής, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΚΒΕ Γιώργος Μαραντέλος και πλήθος κόσμου
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι η κορυφαία εκδήλωση του ΚΕ΄ Πνευματικού Μαΐου «Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης», (πολιτισμός, γράμματα, τέχνες), ο οποίος υποστηρίζει έμπρακτα όλους τους πνευματικούς δημιουργούς της Βόρειας Ελλάδας, αναδεικνύοντας το έργο τους. Στο πλαίσιο του Πνευματικού Μαΐου θα πραγματοποιηθούν πλήθος εκδηλώσεων λόγου, μουσικής, χορού, θεάτρου ενώ στα περίπτερα των εκδοτικών οίκων θα πραγματοποιούνται καθημερινά παρουσιάσεις βιβλίων με τη συμμετοχή συγγραφέων. Ο ΚΕ΄ Πνευματικός Μάιος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Νίκου Παπαδόπουλου, συγγραφέα και επί σειρά ετών συνεργάτη του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης που έφυγε πριν λίγο καιρό για το μεγάλο ταξίδι.
Μεταξύ των εκδηλώσεων του Πνευματικού Μαΐου ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκδήλωση που διοργανώνεται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ελλάδας και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με θέμα «Νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της ΕΕ: ευκαιρίες για τους νέους», στην οποία μεταξύ των ομιλητών θα είναι και η Silvia Costa, Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το 2015 έτος Μανόλη Αναγνωστάκη για τη Θεσσαλονίκη και το 34ο Φεστιβάλ Βιβλίου είναι αφιερωμένο στον ποιητή της πόλης μας. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στον Μανόλη Αναγνωστάκη υπό τον τίτλο «... θαρρείς πως αυτός ήταν όλοι.»
Στα περίπτερα των εκδοτών καθημερινά θα πραγματοποιούνται παρουσιάσεις βιβλίων και με τη συμμετοχή συγγραφέων. Τα βιβλία τους μεταξύ άλλων θα παρουσιάσουν οι συγγραφείς Νόρα Πυλόρωφ, Έλενα Αρτζανίδου, Γιώργος Πολυράκης, Γιώτα Φωτίου, Σοφία Βόικου, Σόφη Θεοδωρίδου, Χαρά Ανδρεϊδου, Βασιλική Νευροκοπλή, Γεωργία Κακαλοπούλου και Ελένη Μπεντίλλα
Το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τελεί υπό την αιγίδα Υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μακεδονίας Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν περισσότεροι από 180 εκδότες στα 80 εκθετήρια με περισσότερους από 30.000 τίτλους βιβλίων.
Επίσης συμμετέχουν με δικό τους περίπτερο ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Περιφερειακός Σύνδεσμος Φ.Ο.Σ.Δ.Α Κεντρικής Μακεδονίας, ο Ερυθρός Σταυρός Θεσσαλονίκης με το Σώμα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης που τα μέλη τους εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τις ημέρες λειτουργίας του Φεστιβάλ
34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης
5 - 21 Ιουνίου 2015
Ωράριο λειτουργίας:
Καθημερινά από τις 18.30 - 23.00
Κυριακές και το πρωί 11.00 - 13.30 και 18.30 -23.00